۰۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۲

نوعی قارچ خوراکی که در چین محبوب است + خواص

قارچ محبوب چینی هزاران سال است که بخشی از متد‌های درمانی طب شرقی به حساب می‌آید.
کد خبر: ۶۷۶۱۳

قارچ محبوب چینی

نوعی قارچ خوراکی که در چین محبوب است و برخی در طب سنتی از آن استفاده می کنند. دانستن درباره این قارچ می تواند اطلاعات عمومی شما را افزایش دهد یا در به دنبال پاسخی در جدول باشید. چندی پیش این قارچ در ایران جنجالی شد که در انتها به آن میپردازیم.

قارچ گانودرما محبوب چینی ها

قارچ گانودرما جز آن دسته از موادغذایی است که در طب برای سلامتی فواید گوناگونی دارد. از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا مبارزه با سرطان. در این گزارش با فواید و البته عوارض جانبی مصرف زیاد این ماده غذایی بیشتر آشنا می‌شوید.

قارچ گانودرما چیست؟

نوعی قارچ خوراکی که در چین محبوب است. قارچ گانو که با نام رِی‌شی و جان‌افزا نیز شناخته شده است، نوعی قارچ است که در مناطق گرم و مرطوب آسیا رشد کرد و هزاران سال است که بخشی از متد‌های درمانی طب شرقی به حساب می‌آید.
بیشتر کسانی که این نوع قارچ را مصرف می‌کنند، مایل به استفاده از شکل تازه آن هستند، اما خوب است بدانید که پودر یا عصاره‌ی این ماده غذایی نیز خواص زیادی دارد.

فواید قارچ گانودرما

در ادامه به برخی خواص قارچ گانودرما اشاره می‌کنیم.

  • تقویت سیستم ایمنی: مصرف قارچ گانودرما با اثر گذاری بر گلبول‌های سفید خون می‌تواند نقش بسیار موثر در تقویت سیستم ایمنی بگذارد. از آنجا که گلبول‌های سفید در سلامت بدن و سیستم ایمنی بسیار بااهمیت هستند، ترکیبات موجود در این قارچ به تقویت و کارکرد بهتر گلبول‌ها کمک می‌کند.
  • ضدسرطان: مهم‌ترین اثر قارچ گانودرما در پیشگیری و بهبود روند درمان سرطان بخصوص سرطان سینه، سرطان خون و سرطان پروستات است.
  • تقویت سلامت قلب: این قارچ به دلیل پروتئین‌هایی که دارد، می‌توان فشار خون بالا را درمان کرده و با همین روند به حفظ سلامت قلب کمک کند.
  • تقویت دستگاه گوارش: این قارچ از بروز زخم معده و دیگر مشکلات گوارشی جلوگیری می‌کند.
  • حفظ سلامت سیستم عصبی: ترکیبات موجود در قارچ گانودرما خاصیت ضد تشنج داشته و انرژی لازم برای کارکرد بهتر مغز و سلول‌های پیام‌رسان را تامین می‌کند.
  • درمان حساسیت: اگر برونشیت مزمن یا هر نوع حساسیت دیگری دارید، قارچ گانودرما به دلیل کاهش تولید هیستامین از سلول‌های طبیعی مغز استخوان می‌تواند به درمان آلرژی شما کمک کند.
  • از بین بردن خستگی مزمن: این قارچ می‌تواند با کاهش ضعف اعصاب، سرگیجه، سردرد و حساسیت به درمان خستگی مزمن و حتی افسردگی کمک کند.

قارچ گانودرما و دیابت

بر اساس برخی مطالعات، مولکول‌های این قارچ محبوب طب سنتی چینی قادر به کنترل قند خون است. البته عوامل متعددی در این مسأله دخیلند که باید بیشتر بررسی شوند، اما به طور کلی محققین مصرف قارچ گانودرما را در کاهش قند خون بیشتر افرادی که مبتلا به دیابت هستند، موثر دانسته‌اند.
از طرفی این قارچ می‌تواند کلسترول و مقاومت به انسولین را در بیماران دیابتی کاهش دهد.

عوارض قارچ گانودرما

  • به طور کلی استفاده از قارچ گانودرما عوارض چشمگیری ندارد، اما در برخی موارد ممکن است استفاده از پودر یا عصاره‌ی آن به مدت ۴ ماه متوالی و به صورت مرتب، موجب بروز ناراحتی معده یا مشکلات گوارشی شود.
  • در کسانی که به بیماری‌های اختلال خودایمنی مبتلا هستند، استفاده از این قارچ می‌تواند وضعیت بیمار را وخیم کند.
  • مصرف قارچ گانودرما در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود و کسانی که دچار اختلالات خونی هستند یا قرار است عمل جراحی داشته باشند و یا فشار خون پایین دارند، باید با احتیاط این قارچ را مصرف کنند.

قارچ گانودرما در قهوه

قهوه گانودرما به صورت پودر فوری و حاوی ترکیب قهوه و عصاره قارچ گانودرماست که در آن از شکر، مکمل و قهوه و برخی گیاهان دارویی نیز استفاده می‌شود.
مصرف این قهوه می‌تواند اعتیاد به مصرف قهوه عادی را کاهش دهد و علاوه بر آن به کاهش وزن، رفع خستگی، افزایش انرژی، کاهش کلسترول و تقویت حافظه کمک کرده و منبع غنی آنتی‌اکسیدان است.

قارچ محبوب چینی

مصرف قارچ گانودرما

گانودرما نوعی قارچ خوراکی که در چین و طب سنتی محبوب است. برای مصرف می‎توانید قارچ‌ها را به مقدار مورد نیاز آسیاب کرده و با چای و یا قهوه بنوشید. برای عصاره گیری قارچ گانودرما می‌توانید پودر قارچ را حداقل به مدت ۴ ساعت در آب بجوشانید و سپس عصاره به دست آمده را بین ۵ الی ۱۵ میلی لیتر در روز مصرف نمایید.
قارچ گانودرما در ایران نیز تولید می‌شود و معمولا در بسته‌های ۱۰۰ گرمی به فروش می‌رسد. البته قیمت آن با توجه به شرایط نگهداری کمی بالاست.

نظر یک کارشناس درباره قارچ محبوب چینی

مصطفی مریدی کارشناس گیاه پزشکی با اشاره به این‌که چای گانودرما یا چای ریشی، چایی است که از قارچ‌های خشک و یا پودر شده گانودرما تهیه می‌شود، اظهار کرد: برای تهیه چای گانودرما بهتر است که از قارچ‌های گانودرمایی که دارای رنگ سرخ هستند استفاده کنید.
وی ادامه داد: این نوع قارچ‌ها دارای ترکیبات مؤثر و فعال و دارای سطح بالایی از موادی نظیر بتاگلوکان، پلی ساکارید‌های محلول در آب و جدای از این موارد تری‌ترپن‌ها هستند که همگی آن‌ها دارای اثرات آنتی اکسیدانی بوده و بالطبع دارای قدرت تحریک سلامت هستند.

چای گانودرما

قارچ گانودرما در طب سنتی چین رایج است. مریدی در رابطه با مزایای بهداشتی ناشی از مصرف چای گانودرما، عنوان کرد: به طور کلی فواید ناشی از مصرف این چای عبارت از اثر آن در پیشگیری از ابتلا به سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به کاهش فشار خون و بهبود فرآیند کاهش وزن و موارد دیگر است.
این کارشناس گیاه پزشکی با اشاره به این‌که این چای پرخاصیت باعث تحریک و بهبود کارایی سیستم ایمنی می‌شود، بیان کرد: با توجه به خواص آنتی‌باکتریال و آنتی‌وایرال باعث کاهش احتمال ابتلای به عفونت به خصوص در دستگاه گوارش و روده خواهد شد.

چگونه باید گانودرما را مصرف کنید؟

قارچ محبوب در چین به دلیل طعم تلخ و نامطبوعی که دارد، در تهیه غذا و به صورت خام استفاده نمی‌شود و بهترین روش مصرف قارچ گانودرما به صورت چای و دمنوش است. در طب سنتی چینی آن را به طور کامل خشک کرده و سپس به قطعات کوچک خرد می‌کنند و از آن برای تهیه سوپ، قهوه و دمنوش استفاده می‌کنند.

ادعا‌ها درباره تاثیر قارچ گانودرما چقدر واقعیت دارد؟

کمی گشت و گذار در فضای مجازی و اینترنت قطعاً شما را با موارد عجیب و غریبی روبرو خواهد کرد. شاید تا به حال نیز با برخی پست‌های تبلیغی در فضای مجازی برخورد کرده باشید و حتی از تعجب دهانتان باز مانده باشد. تبلیغات محصولی به نام «قارچ گانودرما» یکی از این موارد عجیب‌الخلقه است. محصولی که به ادعای تبلیغ کنندگان آن فرقی نمی‌کند که به کدام بیماری مبتلا باشید چراکه مصرف این ماده همچون یک اکسیر جادویی تمام بیماری‌ها و مشکلات جسمی شما را درمان می‌کند.

تبلیغات باورنکردنی گانودرما در ایران

تبلیغی که به رغم غیر قابل باور بودن آن، به شدت در فضای مجازی گسترش پیدا کرده و می‌توان گفت که برنامه اینستاگرام نیز تبدیل به اسپانسر انحصاری تبلیغات گانودرما شده است. فروشندگان این محصول معتقدند که مصرف این ماده روی دست تمام قرص‌ها و دارو‌های داخلی و خارجی شده و بسیاری از بیماری‌ها ازجمله انواع سرطان، آلزایمر، ام اس، دیابت، اسم، مشکلات گوارشی و معده، میگرن، درد‌های مفصلی و هزاران نوع بیماری دیگر را درمان می‌کند.
بر اساس ادعا‌های مطرح شده درباره عملکرد گانودرما، این محصول به دلیل داشتن مقادیر زیادی مواد مغذی موجب افزایش گردش خون و تقویت سیستم دفاعی بدن شده و بسیاری از امراض را درمان می‌کند. ادعایی که شاید برخی تحقیقات آن را تأیید کند، اما هنوز علم پزشکی و داروسازی آن را تأیید نکرده است.

پیگیری این ادعا از مراجع رسمی

حال این سوال مطرح است که با وجود عدم علمی و قطعی بودن تأثیر درمانی این محصول از سوی نهاد‌های درمانی و متخصصان کشور، علت گسترش قارچ گونه تبلیغات بدون مجوز آن چیست. اگر به سراغ فروشندگان این محصول در فضای مجازی بروید، پس از پرسیدن چندین سوال درباره عدم ابتلاء به بیماری‌های قلبی یا نداشتن حساسیت‌ها، مصرف این ماده را برایتان تجویز و ادعای پیشگیری و بهبود می‌کنند.

ادعا‌هایی غیر قابل باور درباره قارچ گانودرما

یکی از فروشندگان گانودرما (قارچ محبوب چینی) در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص این محصول گفت: قارچ گانودرما محصولی است که با قهوه ترکیب می‌شود و می‌تواند بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت و سرطان را درمان کند. تنها لازم است تا بیمار هر روز صبح بعد از صبحانه آن را مصرف کند تا نتیجه خارق‌العاده آن را ببیند. این محصول حتی درد استخوان، کمبود آهن، ام اس، حساسیت‌های پوستی و ... را درمان می‌کند و با کنترل میزان قند خون، پس از مدتی استفاده فرد را از مصرف قرص قند یا انسولین بی نیاز می‌کند.
وی درباره طول مدت مصرف این ماده نیز توضیح داد: این محصول به عنوان یک محصول کمک درمانی است و می‌تواند در بهبود بیماری مؤثر باشد. بیمار برای مشاهده نتیجه ۳ الی ۶ ماه به صورت روزانه از آن استفاده کند و در کنار آن مصرف برخی قرص‌های تقویتی یا گیاه جینسینگ نیز توصیه می‌شود و ما آن را به بیماران می‌فروشیم.


بیشتر بخوانید:


بررسی یک تبلیغ

این فروشنده در خصوص قیمت این محصول نیز بیان کرد: بسته‌های این محصول دارای ۲۰ عدد قهوه‌های حاوی قارچ گانودرما است و هزینه آن برای مصرف ۳ ماهه حدود ۱ میلیون و برای مصرف ۶ ماه حدود ۲ میلیون می‌شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تضمینی برای تأثیرگذاری این محصول وجود دارد یا خیر، گفت: تضمین خاصی وجود ندارد، اما در میان مشتری‌هایی که از آن استفاده کرده اند، برخی از افراد تا حدودی بهبود یافته اند. به علاوه این محصول دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو بوده و تحت نظارت و تأیید مستقیم وزارت بهداشت است.

قارچ گانودرما

سخنگوی سازمان غذا دارو: قارچ گانودرما مجوز درمانی ندارد

(این مصاحبه مربوط به سال ۱۳۹۸ است) با وجود ادعای فروشندگان قارچ گانودرما مبنی بر مجوز داشتن از سازمان غذا و دارو و تاییدیه وزارت بهداشت، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره صحت مجوز درمانی شرکت‌های فروشنده این محصول گفت: گانودرما امروزه در ایران صرفا بعنوان یک فرآورده غذایی توسط چند شرکت مجوز تولید و توزیع می‌شود لکن هیچگونه تجویز دارویی و درمانی برای آن تایید نشده و تبلیغاتی که در این زمینه انجام شود از زمره موارد تبلیغات کاذب و اغواگرانه بشمار می‌رود؛ از سوی دیگر شرکت‌های تولید کننده این محصول هیچ گونه مجوز درمانی از سوی سازمان غذا و دارو برای تبلیغ این قارچ ندارند.

گانودرما قارچ محبوب چین در طب سنتی

وی درباره ماهیت این محصول اظهار داشت: گانودرما از هزاران سال پیش در طب سنتی آسیای شرقی مورد استفاده بوده است. در چین بعنوان نمادی از سلامتی و طول عمر به همراه شادی و اقبال در زندگی، بیش از ۲ هزار سال است که برای درمان‌های پزشکی استفاده می‌شده است. در باور چینی‌های باستان نوشیدن معجونی از قارچ گانودرما، جاودانگی و طول عمر را به ارمغان می‌آورد. امروزه با سیر افزایش یابنده‌ای از بیماران مبتلا به بیماری‌های غیرواگیر، مزمن و صعب العلاج مواجه هستیم که ممکن است با درمان‌های موجود قابل کنترل یا درمان نباشند و افرادی که مبتلا به این بیماری‌ها هستند، طبعا برای مبارزه و درمان با آن به هر دارو یا کاری که ممکن است در متوقف کردن پیشرفت بیماری یا کم کردن عوارض دارویی، اثرگذار باشد، روی آورند.
وی افزود: قارچ گانودرما لوسیدوم نیز از این دسته است و یک فرآورده غذایی یا طبیعی است که توسط پزشکان و طبیبان سنتی در شرق آسیا تجویز و استفاده می‌شود، اما سطح شواهد و مدارک موجود از اثربخشی این قارچ و فرآورده‌های طبیعی مشتق از آن در سطح بالایی از نظر علمی نیست و در سطح شواهد ناکافی قرار می‌گیرد.

نتایج علمی مبنی بر درمان سرطان با استفاده از مصرف گانودرما وجود ندارد

جهانپور با تاکید بر اینکه تبلیغات زیادی مبنی بر اثربخشی این قارچ در پیشگیری یا درمان برخی بیماری‌ها در فضای مجازی منتشر می‌شود که اغلب آنها، اغواگرانه و نادرست است، اظهار داشت: صرفا تعداد انگشت‌شماری از کارآزمایی‌های پیش‌بالینی گزارش کرده‌اند که گانودرما لوسیدوم حاوی مواد ضدسرطانی و تقویت کننده سیستم ایمنی است، این در حالی است که هنوز مطالعه مروری نظام‌مندی که به بررسی سودمندی گانودرما در درمان سرطان پرداخته باشد، وجود ندارد.
سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: گانودرما توسط طبیبان سنتی چینی به منظور تقویت سیستم ایمنی تجویز می‌شود و مطالعات مروری تحقیقات بالینی هم گزارشاتی مبنی بر اینکه گانودرما لوسیدوم احتمالا می‌تواند به عنوان یک ضد تومور مفید واقع شود، وجود دارد، اما این اطلاعات پراکنده است و برای اعلام نظر قطعی نیاز به مطالعاتی نظام‌مند وجود دارد. آنچه که در مطالعات تاکنون حاصل شده، این است که گانودرما با افزایش درصد لنفوسیت‌های CD ۳؛ CD ۴ و CD ۸ احتمالا می‌تواند سیستم ایمنی را تقویت کند. همچنین سلول‌های کشنده (NK-cell) که وظیفه دفاع از بدن را در برابر عوامل بیگانه دارند نیز تا حدودی بدنبال مصرف این قارچ افزایش می‌یابند.
وی با تاکید بر اینکه در مرور مقالات موجود با محدودیت‌هایی در نتایج نیز مواجه هستیم، افزود: اغلب این مطالعات کوچک و از نظر روش‌شناسی نامناسب اند، به علاوه اغلب مطالعات و شرکت‌کنندگان چینی هستند و بنابراین نتایج به مقدار زیاد تحت تاثیر، قلمداد می‌شود. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد احتمالا مصرف نوع خاصی از محصولات این قارچ (Ganopoly) می‌تواند صرفا علائم مربوط به تنگی عروق قلبی (و نه درمان) شامل درد قفسه سینه و تنگی نفس را کاهش دهد.

عدم تاثیرگذاری گانودرما بر دیابت نوع دو

جهانپور با بیان اینکه مصرف محصولات این قارچ، تاثیری بر سطح قندخون در افراد با دیابت نوع دو نداشته است، تصریح کرد: تحقیقات اولیه نشان داده است که مصرف نوع خاصی از محصولات این قارچ (Ganopoly) برای ۱۲ هفته می‌تواند مقداری از میزان ویروس هپاتیت B را در بدن کاهش دهد و به نظر می‌رسد احتمالا می‌تواند عملکرد کبدی را در افراد مبتلا به این بیماری تا حدودی بهبود بخشد.

در مطالعات انجام شده، استفاده روزانه از عصاره قارچ گانودرما حتی به مدت ۱۲ هفته سطح کلسترول را در افرادی که فشار خون بالا و یا کلسترول بالا دارند، تحت تاثیر قرار نمی‌دهد. شواهد متناقضی در مورد اثرات قارچ گانودرما در فشار خون بالا نیز وجود دارد، ولی تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که استفاده روزانه از عصاره قارچ گانودرما به مدت ۱۲ هفته، فشار خون را در افرادی که دارای اندکی فشار خون بالا هستند، کاهش نمی‌دهد. با این حال، تحقیقات دیگری هست که نشان می‌دهد که مصرف قارچ گانودرما احتمالا تاحدودی باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون شدید می‌شود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: بنا بر مطالعات موجود، مصرف قارچ گانودرما، تومور‌های ریه را کاهش نمی‌دهد، ولی به نظر می‌رسد که عملکرد سیستم ایمنی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان ریه را تا حدی بهبود می‌بخشد. فواید متعدد دیگری نیز برای این قارچ از قبیل تاثیر روی سایر سرطانها، درد‌های عصبی، سیستم ایمنی، عفونت‌های ویروسی و... بیان شده که برای رد یا اثبات آن نیاز به تحقیقات بیشتری است و شواهد کافی و علمی تا کنون در اختیار نیست.

مصرف طولانی مدت گانودرما و خطر آسیب به کبد

وی با اشاره بر اینکه مصرف مداوم پودر این قارچ در مدت زمان بیش از یک ماه احتمالا غیر ایمن بوده و به کبد آسیب می‌زند، عنوان کرد: همچنین مصرف گانودرما می‌تواند در برخی افراد منجر به خشکی مخاط دهان، گلو و بینی همراه با خارش، ناراحتی معده، خونریزی بینی، مدفوع خونی، ضایعات پوستی و تنفس هاگ این قارچ نیز می‌تواند منجر به بروز آلرژی شود. هیچ گونه شواهد قابل اطمینانی مبنی بر بی‌خطر بودن مصرف این قارچ در بارداری و شیردهی نیز وجود ندارد؛ بنابراین توصیه می‌شود از مصرف این قارچ در این دوره اجتناب شود. مصرف مقدار زیاد این قارچ خطر خونریزی را در افراد با اختلالات خونریزی دهنده افزایش می‌دهد، همچنین از مصرف آن در افراد با فشار خون خیلی پایین بهتر است اجتناب شود. دوز‌های بالا از این قارچ هم ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد و حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی نباید استفاده شود.

مصرف گانودرما با این دارو ممنوع

جهانپور از تداخل مصرف همزمان قارچ گانودرما با دارو‌های ضد فشارخون سخن گفت و تاکید کرد: دارو‌های ضد انعقاد خون هم با گانودرما تداخل دارند و از مصرف همزمان آن‌ها باید اجتناب شود. میزان مصرف مناسب از قارچ گانودرما بستگی به عوامل متعددی نظیر سن، سلامتی و شرایط دیگر دارد لکن در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مناسب برای قارچ گانودرما وجود ندارد. به یاد داشته باشید که محصولات طبیعی همیشه لزوما ایمن نیستند و میزان مصرف آن‌ها می‌تواند بسیار مهم باشد.

ضرورت برخورد دستگاه‌های نظارتی با تهدید کنندگان سلامت مردم

با وجود تبلیغات گسترده قارچ گانودرما در فضای مجازی و مطرح کردن ادعا‌های ثابت نشده و بعضاً کذب شرکت‌های فروشنده این محصول، همچنان شاهد سو استفاده مالی فروشندگان آن از مردم و به خطر انداختن سلامت هموطنان هستیم. حال باید دید با توجه به اعلام سخنگو سازمان غذا و دارو مبنی بر مجوز نداشتن این محصولات، نهاد‌های متولی چه زمانی اقدام به برخورد با فروشندگان این محصولات و متوقف کردن فعالیت آن‌ها در فضای مجازی خواهند کرد.

 

منبع: خبرآنلاین / ایسنا / مهر

ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
گزارش خطا